fredag, oktober 8

Fallna kvinnors klubb

Vad har Paris Hilton, Lindsay Lohan, Courtney Love och Britney Spears gemensamt? De är 2000-talets fallna kvinnor. De går mot normen om kvinnlighet.

En fallen kvinna förr var en oskyldig flicka som flyttar från landet till staden, full av förhoppningar och ärbara avsikter. Men i staden faller hon. Detta kan ske genom egna brister, som fåfänga, njutningslystnad, eller lättsinne, eller genom dåliga kvinnliga vänner.


Nutida exempel på fallna kvinnor är tex:

Paris Hilton - hon har pengar och genom det makt, något som i vår tid anses ge respekt och status. Men hemmaporr läckte ut på nätet. Hon ansågs genom det sårbar, utlämnad och promiskuös. (Trots att det rörde sig om monogamt hetrosex)

Om en känd man med makt och pengar syntes i hemma(hetro)porr skulle det uppfattas till hans fördel, - en sexuellt utövande man är en lyckad man. Ponera att samma man sexat loss med 2 kvinnor on cam - mer cred till honom...

Lindsay Lohan - började som oskuldsfull skådespelerska i barnfilmer. Hon växte upp och hamnade som många andra barnkändisar (ex. Mcally Culkin) i drog och alkohol träsket.

Hon kör rattfull, hon torskar för droginnehav, hon är berusad inför paparazziz. Hon anses självdestruktiv fysiskt, och karriärmässigt.

Hur mycket daltas det inte med manliga kändisars drog och alkoholproblem? ”Söte Pete Doherty hoppas han inte är för påtänd för att dyka upp på sin konsert idag?” Mcally Culkins problem förklaras gärna med hans tidiga kändisdebut, men hur ofta hörs den förklaringen ang. Lindsay Lohan?


Fallna kvinnors klubb


Courtney Love - älskas och hatas för sin musik och självständighet gentemot rådande normer och mode. Hon har alltid betraktats som en fallen kvinna i media, fel kläder, fel livsstil, fel uttryck etc.
Aktuell som fallen kvinna återigen sedan hon fråntagits vårdnaden om sin enda dotter.
Men, en känd man som förevigas i bild tillsammans med sin avkomma hyllas, även om det är en tillfällighet då han inte har vårdnad, pga av drogproblem...

"stackars lilla, han har haft det svårt, men se vad kärleksfull han är egentligen"

Britney Spears. Popikon. Oskyldig image blev seximage som blev hemmafruimage -som föll när
bilder på en rakad Britney smashar en bil med ett paraply = galen kvinna! (Hade det gjort skillnad om hon utförde det lite nonchalant med fransk manikyr och de glamorösa hollywoodlockarna kvar?)

Jag minns inte vilken känd man det var som misshandlade en paparazzi, med förklaringen att han ville skydda sin familj för att de kände sig påträngda, men jag minns at det inte ifrågasattes i media. Men att Brittan hade samma anledning när hon smashade en paraazzi bil var det ingen som noterade.

Nutidens fallna kvinna är det bästa lackmustestet för var normen för kvinnlighet börjar och slutar. Och som vi alla vet är normer till för att brytas. Vilken tur att det utforskas av tidigare nämnda, för glöm inte att dagens rubriker är morgondagens gäspnigar, -länge leve den fallna kvinnan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar